Istentisztelet – 2021.02.21.

Események betöltése
Ez az esemény elmúlt.

DSGY – Istentisztelet – 2021.02.21. Nemes Pál: MINDIG SZÁMÍTHATSZ ISTENRE

 

MINDIG SZÁMÍTHATSZ ISTENRE

(A csoda akkor fog megtörténni, amikor számítasz Istenre.)

Az Ő gondviselésében találod meg az elhívásodat is.

 

JÉZUS A PARTON (Ján.21,1-7 )

Péter és barátai egész éjjel halásztak, de semmit sem fogtak. A hajnali ködben egy férfi alakját vették ki homályosan, aki a parton állt. A félhomályban nem volt felismerhető. Odakiáltott nekik:

– Barátaim, fogtak már halat?

– Nem. – válaszolták.

– Dobjátok a hálóját a hajó jobb oldalára – kiáltotta ismét a számukra ismeretlen idegen.

Fáradtságuk ellenére volt valami meggyőző ebben az idegenben a parton, és magabiztos parancsával. Ahogy engedelmeskedtek, csodálkozásukra a háló hirtelen megtelt – túláradó módon – halakkal. Ezután János volt az, aki először felismerte. 

– Az Úr van ott!

 

ISTEN KIRÁLYSÁGÁBAN MŰKÖDŐ ALAPELVEK

Ezekben a napokban, amikor sok minden nem jött össze, vagy egyáltalán nem úgy történtek a dolgok, ahogyan eltervezted, amire számítottál – a Bibliában most is jó híreket olvashatunk. És ez a jó hír egy Személy – a feltámadt Jézus Krisztus.

 

1.) JÉZUS KÖZELEBB VAN, MINT GONDOLNÁNK

Jézus a tóparton volt. A saját tanítványai sem ismerték fel a reggeli félhomály és a távolság miatt. Talán neked is olyan érzésed van, mintha Jézus messze lenne, minden olyan homályos. Nehezen ismered fel Őt a mindennapokban.

De Jézus ott van a parton. És azt mondja: Szeretteim, örülök, hogy találkozunk. Ami téged foglalkoztat, az engem is. Ami neked ügy, az nekem is ügy, az engem is érint.

 

2.) ISTEN MÁR ELKÉSZÍTETTE SZÁMODRA A CSODA ÁLTALI ELLÁTÁSÁT

Bár nem Péter volt, aki először felismerte a parton álló Jézust, de Péter volt az, aki a többiek előtt kiúszott a partra. Kora reggel volt, hideg volt a víz – de Péter beugrott a tengerbe és kiúszott. Ott látta, hogy Jézus már halat sütött a tűzön. Sőt, nem csak hal volt, kenyér is volt! Azt a halat nem Péter és a többi tanítvány fogta. 

 

Jézusnak Péteréktől függetlenül MÁR VOLT hala és kenyere. A hal tűzön jelképes üzenet volt. Isten Királyságában Isten ellátása nem olyan, mint ahogyan mi természetes elmével gondoljuk. Mi tényekkel, eseményekkel, számszerűsített dolgokkal dolgozunk.

  • Isten az Ő Szava által munkálkodik
  • Isten természetfölötti erővel és hatalommal munkálkodik – Ő így dolgozik.

 

Jézus, a Mennyei Atya már rendelkezik az ellátásunkhoz szükséges forrásokkal.

  • Kétmillió embert 40 éven át etetni a pusztában? Istennek nem volt gond.
  • 10-15 ezer éhes embert (5 ezer férfi) megetetni öt kenyérrel és két hallal 

 

1.Móz.22,14 „És nevezte Ábrahám annak a helynek nevét Jehova-Jire-nek. Azért mondják ma is: Az Úr hegyén van a gondviselés.” – az Úr hegyére üres kézzel nem tudsz felmenni – mi a te áldozatod?

 A szareptai özvegyasszony a fiával halni készült – amije volt, áldozatul kérte Illés tőlük

Isten már elkészítette számodra is az Ő gondviselését, az Ő ellátását – Mát.6,33

 

3.) ISTEN GYAKRAN ÚJ ÉS SZOKATLAN UTASÍTÁSOKAT HASZNÁL, HOGY TEREMTSEN ÉS MEGSZAPORÍTSON 

Jézus utasításai néha (vagy nagyon is gyakran?) nagyon szokatlannak tűnnek. Van, hogy Isten utasításainak nincs értelme a természetes elme és a logika számára, és gyakran ellentmondanak a tapasztalatainknak és a szakértelmünknek.

 

A Szent Szellem gyakran olyan új módon végeztet velünk dolgokat, amelyeket nem ismertünk vagy nem gondoltunk rá: „Dobjátok ki a hálót a hajó jobb oldalán!” – 4 méterrel odébb? Igen, mert Ő mondja! Ez által jut(hat)unk el Isten Királysága ellátásának természetfölötti alapelvéhez:

Mindig csodák történtek, amikor az emberek ENGEDELMESKEDTEK Istentől kapott utasításoknak!

  • Isten Királyságának legegyszerűbb, legnagyszerűbb bölcsessége, hogy a Király szavának engedelmeskedjünk – és a természetfölötti beindul

 Pl. Naámán – hétszer megfürdeni a Jordánban

 

4.) CSODÁK TÖRTÉNNEK, AMIKOR ÁTADOD ISTENNEK AZ “ÜRES HÁLÓ-HELYZETEDET”

Lehet, hogy Te is, mint a tanítványok a hosszú halfogás nélküli éjszakázásuk után, Te is szükségben vagy, hiányt szenvedsz – valamely területen.

A Mennyei Atya azt mondja: „Számíthatsz rám.” „Támaszkodhatsz rám. Teljesen függhetsz Tőlem, mert Én Megbízható vagyok!”

 

Zsolt.34,18 „Ha igazak kiáltanak, az Úr meghallgatja, és minden bajukból kimenti őket.”

Szükségedben a leghatékonyabb dolog, amit tehetsz, az az, hogy beszélsz az Úrral a helyzetedről. Ő persze enélkül is tudja, de várja – sőt kéri –, hogy mi mondjuk el, mi kérjünk Tőle.

 

Abban a pillanatban, amikor az Istentől kapott, kijelentett ’réma’-szót beillesztjük az egyenletbe, az éppen megoldhatatlannak látszó helyzetünkbe, minden megváltozik!

Mát.8,8 „…csak szólj egy szót, és meggyógyul az én szolgám” (a római százados szolgája)

 

Az ÁTADÁS és az ENGEDELMESSÉG az a két dolog, amit mi hozzátehetünk egy-egy kilátástalan helyzetben a csoda létrejöttéhez.

 

5.) ISTEN KIRÁLYSÁGÁNAK ALAPELVE OTT MŰKÖDIK, AHOL ÉLSZ ÉS DOLGOZOL

 

6.) EGY ISTENTŐL SZÁRMAZÓ ELHÍVÁS ÉS MEGBÍZÁS REJLIK E KRITIKUS HELYZETBEN IS

 

Zsolt.55,23 „Vessed az Úrra a te terhedet, Ő gondot visel rólad.”

 

 

Go to Top